DOBRO JE VEDETI

Kaj je LPG?

LPG (Liquefied Petroleum Gas) je mednarodna kratica za avtoplin. V slovenskem jeziku se uporablja tudi kratica UNP (Utekočinjeni Naftni Plin)

V katera vozila je možno vgraditi avtoplinski pogon?
Avtoplinski sistem je možno vgraditi v skoraj vsa vozila z bencinskim motorjem, Vključno z nekaterimi motorji z direktnim vbrizgom goriva (FSI, TFSI,...)
 
Koliko prostora zgubim v svojem prtljažniku z vgradnjo plina?
Avtoplinski rezervoar je možno vgraditi na mesto rezervne gume (trodialni rezervoar) ali pa v samem prtlažnem prostotu (valjasti rezervoar). V primeru trodialnega rezervoarja na mestu rezervnega kolesa, ostane prtlažni prostor nezaseden. Pri valjastem rezervoarju pa je izguba velikosti prtlažnega prostora odvisna predvsem od velikosti prtlažnega prostora. V povprečju to znaša nekje okrog 30%.
 
Ali z vgradnjo plina vozilo zgubi na hitrosti oz. ali so zmogljivosti vozila manjše?
Pri novejših tipih avtoplinskih sistemih so izgube zelo nizke. Pri sami hitrosti ni zaznati razlik, medtem ko na moči vozilo izgubi cca 5%.
 
Ali moram po vgradnji opraviti atest?
Po vsaki predelavi vozila, je potrebno opraviti atest in tako velja tudi po vgradnji avtoplinskega sistema. Atest vam lahko opravimo mi ali pa vam priskrbimo vso potrebno dokumentacijo, s katero atest lahko opravite sami.
 
Kakšna je kvaliteta naprav, ki se vgrajujejo v vozilo?
Sisteme katere vgrajujemo mi, so zelo kakovostni proizvodi, kar nakazuje ustrezna dokumentacija. Vsi sistemi so ustrezno homologirani in vgrajeni s strani certificiranih oseb.
 
Zaradi toplote raste pritisk, ko je avtomobil na soncu. Ali lahko pride do eksplozije?
Avtoplinski rezervoar je narejen iz jekla in je kar do 20 krat močnejši od bencinskega rezervoarja kateri je običajno iz plastične mase. Testiran je pri tlaku 30bar in ga je mogoče napolniti 80%. Ostalih 20% pa je namenjeno raztezanju tako, da ni nevarnosti eksplozije. Glede na to, da je avtoplinski rezervoar testiran pri tlaku 30bar, to pomeni, da tudi če bi bil rezervoar napolnjen 100%, ni bojazni za eksplozijo, ker ima rezervoar nameščen takoimenovani multiventil, kateri ima nalogo, da v primeru preobremenitve rezervoarja le ta tega razbremeni. V primeru, da pride do predrtja rezervoarja in posledično do vžiga plina, le ta gori v usmerjenem plemenu, medtem ko se pri bencinu le ta razlije po celotni površini in tako zajame celotno vozilo.
 
Ali se pri vožnji po makadamu lahko poškoduje cev za dovod plina do motorja, ki gre pod vozilom?
Če je napeljava izvedena v skladu s standardi in če je sistem ustrezno homologiran, potem do takšnih težav ne sme priti.
 
Ali se v vozilu občuti neprijeten vonj?
Če je v vozilo vgrajena avtoplinska naprava katero je vgradil certificirana oseba, in jo je vgradil v skladu z predpisi, potem ni bojazni, da bi se v vozilu občutil neprijeten vonj.
 
Kako pogosto je potrebno servisirati in kontrolirati naprave v avtomobilu? 
Manjši servisi avtoplinskih naprav se opravljajo na prevoženih 20.000km oziroma enkrat letno. Takrat se zamenja filter plinaste faze ter pregleda delovanje sistema. Vsak drugi servis pa se zamenja še filter tekoče faze. Strošek servisa je od cca 20€ do 30€.
 
Zakaj se ne proizvajajo avtomobili s pogonom na avtoplin?
V nekaterih evropskih državah kot so Francija, Italija, Nizozemska in Anglija proizvajalci avtomobilov izdelujejo avtomobile s pogonom na avtoplin že v serijski proizvodnji. Vendar pa je v teh državah avtoplin razširjen že vrsto let.
 
Ali lahko pozimi pride do problemov pri vžigu avtomobila?
Pri novejših sistemih teh težav ni zaznati. Tudi ponudniki avtoplina pa v zimskih mesecih ponujajo mešanico avtoplina (propan-butan) z večjo vsebnostjo propana kot v letnem obdobju. Ker ima propan boljše karakteristike pri nizkih temperaturah, se vožnja na avtoplin tudi v zimskih obdobjih praktično ne spremeni. So pa sistemi narejeni tako, da se vozilo vedno zažene na bencin in avtomatsko preklopi na avtoplin, ko so izpolnjeni vsi pogoji.
 
Kakšen je doseg avtomobila z enim polnim rezervoarjem plina?
Doseg avtomobila z enim rezervoarjem avtoplina je odvisen od velikosti rezervarja ter o povprečni porabi avtoplina. Običajno se poraba avtoplina v primerjavi z bencinom poveča za 10%. To pa gre pripisati dejstvu, da je avtoplin manj kaloričen od bencina. Potrebno pa je tudi vedeti, da se po vgradnji avtoplina brez problema peljemo tudi na bencin, tako da je s te strani domet lahko še daljši kot pred vgradnjo.
 
Zakaj se pri polnjenju rezervoarja do maksimuma pretok plina zaustavi sam, preden je napolnjen do konca in ali je mogoče, da na različnih črpalkah, natočimo različno količino plina v rezervoar? 
Ker so avtoplinski rezervoarji narejeni tako, da se lahko polnijo do 80%. Glede na to, da so avtoplinske črpalke oziroma cisterne z avtoplinom postavljene zunaj, lahko pride do razlike o količini natočenega avtoplina v rezervoarju. Vendar pa ponudniki avtoplina upoštevajo tudi temperaturne razlike, tako da uravnavajo števce o količini pretočenega avtoplina.
 
Kje se polni avtoplin?
Pri nas je že preko 100 avtoplinskih črpalk. Lahko si jih ogledate na tem linku.
 
Kaj je potrebno storiti v primeru prometne nesreče? 
V primeru nesreče je že dovolj, da vzamemo kontakt na vozilu.
 
Kakšen je učinek na delovanje motorja?
Učineke delovanja avtoplina na motor si lahko ogledate na tem linku.
 
Kako dolgo traja instalacija sistema?
Povprečni čas trajanja instalacije avtoplinskega sistema je od dva do tri dni, odvisno od avtomobila.
 
Ali se v dieselsko vozilo lahko vgradi plin?
Tudi v dieselsko vozilo je možno vgraditi avtoplin vendar je vprašljiva ekonomičnost vgradnje, zato tovrstnih predelav zaenkrat še ne izvajamo.

Copyright © 2013 - 2022 Avtocona d.o.o. Vse pravice pridržane. Tehnična realizacija: Alinet.