O AVTOPLINU

Avtoplin je trenutno najbolj razširjeno alternativno gorivo. Gre za mešanico propana in butana z mednarodno oznako LPG (Liquified Petroleum Gas), pri nas pa se uporablja tudi oznaka UNP (Utekočinjeni Naftni Plin).

V svetu je danes že preko 7 milijonov vozil, ki se poganjajo na avtoplin. V evropi je največji delež uporabnikov avtoplina v Italiji, Poljski, Nizozemski ter Franciji. Začetki avtoplina segajo v obdobje 20. stoletja. Intenzivnejša uporaba avtoplina pa se je začela nekje v 60 letih. Avtoplinski sistem je takrat deloval po sistemu vbrizga v uplinjač vozila. Kasneje so se sistemi razvijali od enotočkovnega vbrizga v sesalni kolektor, do večtočkovnega vbrizga, kateri se v največji meri uporablja še danes. V skladu z razvojem motorjev se razvijajo tudi avtoplinski sistemi. 

V Sloveniji se je avtoplin nekoliko bolj razširil v zadnjih nekaj letih. Predvsem v zadnjih dveh letih je pri nas opaziti porast uporabnikov avtoplina kot tudi avtoplinskih črpalk. Sicer se je tudi v preteklosti v Sloveniji uporabljal avtoplin, vendar je kasneje zaradi relativno nizke cene bencina in nafte praktično izginil. Danes pa se prav zaradi bistveno nižje cene vrača na Slovensko tržišče. Poleg cene pa je prednost avtoplina tudi v dejstvu da to gorivo spada med ekološka goriva ter bistveno boljše upliva na delovanje motorja oziroma mu omogoča da le ta deluje brezhibno dlje časa. Dejstvo je, da je potrebno zmanjšati izpuste CO2 in uporaba avtoplina pripomore k temu, da bomo okolje ohranili zeleno dlje časa.

Copyright © 2013 - 2022 Avtocona d.o.o. Vse pravice pridržane. Tehnična realizacija: Alinet.